meny

Tordenskiolds gate 5

1317 m2

Meget sentral beliggenhet

Historie i veggene

Spennende muligheter

Ærverdig eiendom midt i sentrum

Det er unektelig litt sus over navnet på gaten, Tordenskiolds gate. Riktignok ikke den eneste i landet med det navnet, men det er hovedstadens Tordenskiolds gate vi snakker om, der den strekker seg fra Stortingsgaten til Rådhusplassen.

Les mer

Opprinnelig ble gaten anlagt gjennom Grüninngs løkke, en eiendom som ble opparbeidet som hageanlegg med lysthus, blomsterbed og fiskedammer allerede på 1600 tallet av nederlenderen Selius Marselis.  Generalkonsul Andreas Grüning kjøpte eiendommen i 1818, men etter hans død i 1842 utparsellerte hans enke eiendommen til byggetomter.

Gaten gjennom Grünings løkke fikk sitt navn, Tordenskioldsgate, i 1864 etter sjøkrigshelten Peter Wessel Tordenskiold.  Dette var Trondheims-gutten Peter Jansen Wessel som tjenestegjorde i den dansk-norske orlogsflåten under Den storenordiske krigen og som gjorde det så bra som sjøoffiser at han ble adlet i 1716– det samme året som han gikk seirene ut av slaget ved Dynekil.  Det var mange som i ettertid ville hedre sjøhelten og mang en gate og plass er oppkalt etter han.

I 1870 til 1890-årene ble det bygget flere nye gårder i gaten.  Det var nr. 1, en forretningsgård som også huset Hotell Boulevard i de øverste etasjene og nr. 9 som huset den kristne Nickelsens Pigeskole og cand. theol. Niels Nickelsen og hans familie inntil han ble prest i Jakobs menighet.

I 1883 ble det i Tordenskioldgate 5 oppført et fabrikklokale for Koren & Gedde.  Koren og Gedde produserte maltekstrakter(«Ægte Maltkarameller med Menthol») og mineralvann.  Eier var farmasøyt Sverre Blix som senere ble direktør og hovedaksjonær i Nyegaard & Co og slo de to virksomhetene sammen til det som fram til nyere tid har vært kjent som den suksessfulle bedriften Nyco.

I årene 1913-14 ble den bygningen som står her i dag,oppført for Blomqvist kunsthandel, ved arkitekt Kristen Rivertz. Blomqvistkunsthandel ble etablert i Kristiania i 1870 av den svenskfødte forgylleren Christian Walfrid Blomqvist som først drev sin kunsthandel i Karl Johans gate 35.Det var i Blomqvists nye lokaler  iTordenskiolds gate 5 at Edvard Munchs verk "Livsfrisen" ble vist i1918.

Arkitekten Kristen Rivertz, opprinnelig fra Hemnes i Nordland, virket i Kristiania i to perioder. Først som student, assistent og arkitekt på slutten av 1800-tallet.  Senere etablerte han seg igjen i 1910 og tegnet en rekke bygninger i nyklassisk stil. Gården i Tordenskiolds gate 5 er en eiendommelig utseende toetasjes bygning i pusset tegl. Sokkeletasjen har store vindusåpninger, og pilastrene her føres videre i fasaden i annen etasje. Her er det imidlertid ingen vinduer i veggflaten, men derimot et stort overlysvindu. Fasaden har et enkelt,nyklassisistisk uttrykk.  

Skjul tekst
– 
Jeg hjelper deg

Fredrik Baumann

Utviklingsdirektør
469 21 450
fb@abne.no