meny

En miniøvelse i byplanlegging

9179 m²

  • En ny og urban bydel
  • Mangfold av tilbud
  • Kombinasjon av nye og gamle bygg

En miniøvelse i byplanlegging

I 2003 kjøpte vi og Aspelin-Ramm AS industriområdet Vulkan. Det skulle bygges ut og bli en større del av byen enn det var på den tiden. I dag er Vulkan en naturlig forbindelse mellom Grünerløkka og Oslo sentrum – en forbindelse mellom øst og vest. Vår visjon for Vulkan var at området skulle være en smeltedigel for kultur og næring, og et av de første prosjektene som ble gjort var Einar Granum Kunstfagskole i 2004 –lokalisert i Nye Broverkstedet.

Les mer

Langs Akerselva fantes det allerede et mylder av spennende kulturnæring, men Vulkan var et hull. En slags missing link mellom Kunsthøyskolen og Arkitekthøyskolen på den ene siden og Blå, Hausmania, Kulturkirken Jakob og Norsk design- og arkitektursenter (DogA) på den andre.

Vulkan måtte integreres i denne kulturaksen som allerede fantes, og hullet måtte tettes. Arkitektkontoret LPO vant konkurransen om utbyggingen, og mente aktørene selv måtte få være med på å prege hvordan området skulle se ut. Dette skulle bli et sted hvor kreative mennesker kunne bygge nettverk og en arena for kulturnæringene.

I 2009 ble eiendommene delt mellom Anthon B Nilsen Eiendom og Aspelin-Ramm. Vi beholdt Nye Broverkstedet (Vulkan 13-17) og Westerdals-tomten, mens Aspelin-Ramm beholdt resten.

Siden overtakelsen av området har det vokst fram utrolig mye spennende. Mathall, en rekke kafeer og spisesteder, treningssenter, leilighetsbygg og hoteller. Westerdals Oslo ACT holder til nærmest Kuba-plassen, og Dansens Hus ligger i motsatt ende. Det yrer av liv fra morgen til kveld, og enda skriver vi på historien om Vulkan.

I 2012 mottok vi Cityprisen for arbeidet med Vulkan-prosjektet. Tomta er på 16 mål og er fylt med til sammen ca. 71 500 kvm bygninger.

Utviklingspotensialet 
Området er nå splittet mellom Anthon B. Nilsen Eiendom og Aspelin Ramm Eiendom AS. Det er ikke mer utviklingspotensiale for verken vår eller deres del.

Beliggenhet
Langs Maridalsveien, rett vest for Grünerløkka, med Akerselva som nærmeste nabo.

Adkomst og kommunikasjon

  • Buss 54 og 34
  • Trikk 11, 12 og 13 til Olaf Ryes Plass
  • P-hus øverst på området

Strategiske avstander

  • Grünerløkka: 5 min
  • Brenneriveien med sine kreative aktører: 1 min
  • Oslo S: 10 min
Skjul tekst
– 
Jeg hjelper deg

Henning Sørlie

Prosjektdirektør
913 72 602
hs@abne.no