Skriv ut

Historie

1879 - i dag

Anthon B Nilsen Eiendom AS

Anthon B Nilsen Eiendom AS er et datterselskap av Anthon B Nilsen AS, og ble stiftet i 2003. Morselskapets røtter strekker seg tilbake til etableringen i 1879, og for Anthon B Nilsen Eiendom og deres kunder betyr det en trygghet i forhold til eiere som har en langsiktig horisont.

Anthon B Nilsen Eiendom AS er en videreføring av Bjørndalen Eiendom AS som ble etablert i 1993. Kontinuiteten ble ivaretatt ved at eierrettighetene til navnet Bjørndalen Eiendom AS ble overtatt av det nye selskapet og at sentrale medarbeidere ble med videre under det nye flagget

Konsernets logo – femkanten – er tømmermerket som grunnleggeren, Anthon Bernhard Nilsen, i sin tid registrerte som sitt unike tømmermerke.

 

Kort om Anthon Bernhard Elias Nilsen (1855-1936)

Historien om Anthon B. Nilsens liv er som et norsk folkeeventyr. Han er Askeladden som grunnla Anthon B Nilsen, og ble en meget respektert forretningsmann, stortingsrepresentant og populær forfatter.

Han var født i Svelvik i Vestfold. Som sin far hadde han en sterk dragning til sjøen. Han tok skippereksamen, men etter kun ett år til sjøs mønstret han av for godt. I 1877, bare 22 år gammel, ble han bestyrer for Fredrikstad Dampsag. Her fikk han vist frem sitt unike forretningstalent, og fikk orden på virksomheten. To år i bestyrerstolen var nok. Han startet sin egen tømmerforretning, og fire år senere var han etablert som trelastgrosserer og utviklet Anthon B Nilsen til å bli et ledende handelshus innen trelast og papir.

I 1894 ble han valgt inn på Stortinget. Samtidig viste han frem en ny side av sitt talent – forfatterskapet. Hans første bok, Glade borgere; humoristiske skisser, kom ut dette året under pseudonymet Elias Kræmmer. boken ble starten på et langt og innholdsrikt forfatterskap. Han ble en av Gyldendals mest populære forfattere, og i 1904 gikk hans lystspill Bestemors gut for fulle hus på Nationaltheatret.

Han ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden i 1895, og var ridder av den franske Æreslegionen og den svenske Nordstjärneorden. Han behersket balansen mellom børs og katedral som har inspirert dagens ansatte i Anthon B Nilsen.